Тръмп обещава $105 млрд за училищата

Доналд Тръмп, президент на САЩ

12:03 | 24 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Стратегията ни за безопасно отваряне на училищата отразява подхода ни в национален мащаб, докато скоростно се движим към завършването на ваксина и терапии. Отговорният път е да защитим хората в най-висок риск, като същевременно позволим на  по-ниско рисковите хора, много по-ниско рисковите в случая с децата, да се върнат на работа и училище.

При условие, че всеки прилага бдителна хигиена и социално дистанциране. Искаме това. Перманентното затваряне никога не е било стратегията ни, защото неизбежно ще доведе до по-високо смъртност и необратими щети. Не искаме да правим това.

Същевременно искаме икономиката ни да не спира, вчера бяха оповестени страхотни цифри. Цените на жилищните имоти са нараснали с 21%, исторически рекорд. Исторически рекорд като цифра за цените на недвижимите имоти – 21% ръст.

Днес Центърът за контрол и превенция на заболяванията ще издаде допълнителни препоръки за това как училищата следва  безопасно да отворят. Надявам се местните управленци ще поставят здравето и добруването на учениците си на първо място и ще вземат правилното решение за децата, родителите и учителите, а не политически решения. Тук не става дума за политика, става дума за нещо много, много важно. Не става дума за политика. Дори мисля, че би било лоша политика да се вземе грешното решение.

Много лоша политика.

Искаме от Конгреса да осигури 105 милиарда долара на училищата в рамките на следващия компенсаторен финансов закон срещу короновируса.

Този фонд ще подпомогне ограничителни мерки като по-малък брой ученици в една стая, повече наети учители и помощник-учители, трансформирането на помещения за да се прилага социалната дистанция и най-важното, носенето на маски. Тези пари ще са добавка към 30те милиарда долара, които вече осигурихме за училищата и университетите по-рано тази година.

Тези пари отчасти бяха разпределени и отчасти – не.

Ако училищата не отворят врати, финансирането ще отиде към родителите  да платят за децата си държавно, частно или религиозно домашно обучение по избор на родителите. Ключовата дума тук е „избор“. Ако училището е затворено, парите трябва да следват ученика, така че родителите и семействата да могат да вземат самостоятелно решение по това.

Така че бихме искали парите да отидат при  родителите на ученика. По този начин те ще вземат решението, което е най-добро за тях.