Колко спечели Джеф Безос в понеделник

13:18 | 21 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След като стана първия трилионер на фона на пандемията от Covid-19, най-богатият човек в света, Джеф Безос постави още един рекорд на 20 юли: спечели 13 милиарда долара за един ден по данни на Bloomberg.

Това е най-голямото еднодневно увеличение в 8-годишната история на индекса на милиардерите на Bloomberg.

Основателят на Amazon ще се яви пред комисия на Камарата на представителите по разследването за конкуренцията в технологичния сектор заедно с топ мениджъри на Apple, Alphabet и Facebook, но за разлика от тях на Джеф Безос ще му бъде за пръв път.

Малките и средни компании, базирани в САЩ отчитат в края на май продажби средно за над 160000 долара, което е 100000 долара над миналата година, обяви Amazon.com на 21 юли. Тези търговци са продали продукти за 3,4 млрд долара за периода, след като миналата година към края на май продажбите им са били за 2,7 млрд.

Компанията се позиционира като приятел на малкия и среден бизнес, но критиците й твърдят, че използва данните от търговците, за да определи най-добре продаваните продукти и което след това може да насърчи създаването на имитации.

Amazon твърди, че използването на данни от търговците не е разрешено, но WSJ съобщи в началото на 2020г., че условията на компанията позволяват да заобиколи ограничението. Някои продавачи се оплакват и че Amazon използва предимството си на мощна платформа, за да поддържа постоянно растящи цени за представяне и реклама на продукти на сайта си.

Amazon е изправена не само пред разследването на Конгреса в САЩ, но и на американската Федерална комисия по търговия, ЕК и щата Калифорния,  които проверяват позицията й на глобалния дигитален пазар.

Тази година Amazon подкрепи ръста на Nasdaq с 25%, а акцията й се търгува с 21% над средната цена за последните 100 дни.