Самърс: Битката за Хонконг няма да навреди на фирмите от САЩ

Лари Съмърс, бивш финансов министър на САЩ

15:06 | 3 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изтеглянето на САЩ от СЗО не е толкова значимо, колкото решението да не се присъединим към Лигата на нациите след Първата световна война, но може би е най-важното изтегляне от интернационализма, в който САЩ участват след Втората световна война.

Това е абсолютно безотговорен ход, който ще затрудни усилията ни да се борим с болести по света. И в крайна сметка ще навреди и на нашата сигурност. Всеизвестно е, че СЗО не е идеална, но САЩ би трябвало да решават нейните проблеми, а не да я изоставят и бъдещите поколения ще съжаляват за това решение и липсата на доверие, която произлиза от него. Това не е нещо, което засяга печалбите на компании през следващите няколко години и няма да се отрази и на капиталовия пазар.

Битката за Хонконг не е нещо, което ще навреди на печалбата на корпорациите, поради което и пазарът не реагира. Но той е включил оценката си фактът, че САЩ и Китай са в затънали в противоречие, каквото не сме виждали, откакто Никсън отвори икономиката за Китай преди 50 години.

Мисля, че фактът, че няма реакция от пазарите не трябва да кара хората да бъдат самонадеяни относно това, че САЩ изоставиха Световната здравна организация и за състоянието на отношенията между САЩ и Китай.

Ако световните отношения се объркат и ситуацията излезе извън границите на нормалното през това десетилетие, то най-вероятната причина ще бъде разногласия между САЩ и Китай.

Откъс от интервюто за Дейвид Уестин от Bloomberg.