Гита Гопинат за прогнозата за МВФ, част 2

Гита Гопинат, главен икономист на МВФ

13:07 | 25 юни 2020
Обновен: 13:13 | 25 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Тази криза не прилича на никоя друга. Това означава, че да се опиташ да си представиш последиците от нея е истинско предизвикателство, защото трябва да отговориш на въпроса какво ще бъде поведението на хората. Дали ще искат да си стоят вкъщи, вместо да излязат и да харчат пари.

Колко време  ще го правят?

Това са неща, които много трудно се отгатват.

Ограничителните мерки за излизане бяха много строги. Сега има възстановяване, но не е равностойно. Определено някои сектори като ритейла, където данните показват възстановяване в САЩ. Добри са.

Но от  друга страна при секторите, които изискват контакти – развлекателен, хотелиерски, туризъм, пътувания – те все още са на дъното и едва започват да се възстановяват.

И второ – това е глобална криза, което означава, че една страна, която силно зависи от износа, дори и да се справя добре във вътрешен план, ще понесе голям удар по ръста си.

Разбирам, че това са последиците от 2 неща.

Първото е безпрецедентната подкрепа с мерки, особено от големите централните банки по света с масивни интервенции чрез ликвидност и изкупуване на активи. Това е единия важен фактор.

Вторият е, че на фона на несигурността на предстоящото, има и рискове от ръста, върху се фокусират повече пазарите, отколкото ние. Това е причината да очакваме да видим възстановяването да е по-бързо. И затова има несъответствие.

Ние се тревожим обаче за прекомерното поемане на риск в икономиката в момента.

Освен това го приемаме като слабост в света.

Ние направихме симулация на втората вълна. И тя показа, че ще се получи нулев ръст през 2021 в сравнение с този ръст от 5,1%, който сега очакваме през 2021.

Така че – да. Това е класическа графика, която прилича на буквата L. Графика не не-възстановяването. И това би било много тежко. И ни приближава още повече към Голямата депресия в САЩ, отколкото сме сега.