Как светът пренебрегна предупрежденията за вируса, част 2

Ричард Хортън, редактор на списание The Lancet

13:42 | 22 юни 2020
Обновен: 13:43 | 22 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Карантината във Великобритания беше въведена на 23 март, но ако анализираме поведението на населението, хората вече бяха видели случващото се в Китай, бяха видели случващото се в северна Италия, знаеха, че вирусът вече се разпространява в Европа.

Хората не слушаха правителството и вече бяха започнали лично и семейно да се изолират. Няма извинение за това да кажем, че не сме знаели какво се задава.

Още през последната седмица на януари знаехме какво се случва. Знаехме, че това е нов вирус, за който няма лечение, няма ваксина и той вкарваше хиляди хора в болница, в реанимация, а смъртността е много висока. Всичко това беше известно още през последната седмица на януари.

Правителството не може да се оправдава, че не е било предупредено за опасностите на тази пандемия. И точно затова, тъжната равносметка, която трябва да направим води до заключението, че смъртта на десетки хиляди наши съграждани е можело да бъде избегната.

Това бяха ненужни смъртни случаи заради системното погрешно поведение на правителството.

Първо, трябва да се каже, че за този вирус не се знае много. Но ето какво е ясно.

Първо, в момента не втората вълна е най-голямата опасност, а разгарянето на първата вълна. Силно съм притеснен, че облекчихме карантината без да увеличим тестовете и без подходяща система за изолация.

Това, което виждам в Лондон, където живея аз, са групи от хора, които се събират без да носят маски и без да спазват физическа дистанция.

Налице са всички условия за много сериозно възобновяване на кризата. Този риск силно ме тревожи. Но да речем, че преминем през този конкретен опасен период. Изглежда вирусът е сезонен, което означава, че той идва на вълни в зависимост от сезоните.

Последните прогнози говорят за това, че е възможно да има втора вълна през септември и пикът да бъде около Коледа. Смятам, че трябва да сме готови за втора вълна по-късно през годината, така че въпросът е как ще реагираме на нея.

Това е особено труден за правителствата въпрос, защото не можем отново да влезем в 3-4 месечна карантина. Тогава наистина ще разрушим икономиката. Ще трябва да се обмислят по-кратки карантини от може би две седмици, последвани от 6 седмици на връщане към нещо подобно на нормален живот и после отново две седмици карантина.

В момента се разглеждат много различни модели, за да видим как бихме могли да преживеем втората вълна.

Втора част на интервюто за Анна Едуардс, Bloomberg.