Сан Франциско съди фирми за наемане на служители като независими контрактори

Чеса Будин, окръжен прокурор на Сан Франциско

12:28 | 22 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След делото срещу DoorDash, властите ще насочат вниманието си към Uber и Lyft за икономическите престъпления срещу работници, каза прокурор Будин.

„Колегите ми от прокуратурата и няколко други прокуратури заведоха подобно дело срещу Uber и срещу Lyft преди две седмици. Очаквам че моя офис или други правителствени агенции в щата, че от някои от компаниите които изброихте ще бъде изискано да се съобразят със закона, който определя кой е служител на договор и кой е независим изпълнител. Мисля че видяхме много от тези компании да извършват нарушения в ущърб на своите служители, на обществото като цяло и на щата Калифорния”, каза Будин.

Прокуратурата твърди, че Uber и Lyft лишават служителите си от правото на минимална работна заплата, плащане на извънреден труд, достъп до платен отпуск по болест, застраховка при злополука и осигуряване за безработица. Делото, заведено във Върховния съд на Сан Франциско може да донесе по 2500 долара за всяко нарушение, евентуално на шофьор, според Закона за нелоялната конкуренция на Сан Франциско и още 2500 долара за нарушение срещу възрастни граждани или хора в неравностойно положение.