DoorDash на съд в Сан Франциско, част 1

Чеса Будин, окръжен прокурор на Сан Франциско

12:22 | 22 юни 2020
Обновен: 12:29 | 22 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

DoorDash е обвинена в наемане на служителите си като независими контрактори, с което е нарушил трудовите практики, съобщи окръжният прокурор на Сан Франциско Чеса Будин.

Компанията твърди, че е подкрепяла работниците по време на пандемията със защитно облекло, телемедицина и др.

Делото започна на фона на призивите на защитници на правата на работниците към компании като DoorDash, Uber, Lyft и Instacart да спазват трудовото законодателство.

Ако една компания наема служител като независим контрактор в САЩ, тя трябва да го освободи от контрола и ръководството на фирмата, което DoorDash не е направила.

Искът е за 2500 долара глоба за всяко нарушение на наемането на работник.

„Престъпления като неправилно категоризирани работници, кражби на заплати в необятни мащаби, което е точно това което ние твърдим в това дело,  че DoorDash е извършвала в продължение на години”, каза Будин в интервю за Емили Чен от Bloomberg Сан Франциско.

„Знаем че, за да бъде обществото в безопасност и да има доверие системата за защита от криминални престъпления, трябва да започнем да прилагаме закона еднакво. Не е достатъчно просто да бъдат съдени хора, арестувани на ъгъла на улицата. Трябва да сме сигурни, че разследваме престъпления извършени в залите на корпоративните съвети.”