Нова Зеландия назначи адмирал да следи карантината

Джасинда Ардърн, премиер на Нова Зеландия

03:07 | 19 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Искам да започна като подчертая действията, които предприехме след вчерашната новина, че двама новозеландски граждани, които са се върнали в страната от Великобритания, за да посетят свой умиращ родител са били допуснати да излязат от контролирано помещение за изолация без да им бъде направен тест за Ковид и след това са дали положителен резултат за болестта.

Този случай представлява недопустим провал на системата. Това не трябваше да случва и  не трябва да се повтаря.

Назначавам заместник-началника на отбраната, флотски адмирал Дигби Уеб да надзирава всички помещения за карантина и контролирана изолация. Включително процесите по напускане за хора, които са били в тях.          

Ще продължим да не допускаме изключенията по семейни причини до момента, в който не можем да гарантираме строга и работеща система на границата, в която министрите вярват.

Знам, че това ще огорчи някои новозеландци, които се връщат у дома, за да посетят умиращи близки и роднини. Въпреки това, рисковете за общите ни усилия да елиминираме Ковид са прекалено големи. Не мога да позволя напредъка, който постигнахме заедно да бъде осуетен от неспазване на процесите.