Пауъл иска Конгресът да не спира фискалните стимули

Джеръм Пауъл, председател на Фед

12:28 | 18 юни 2020
Обновен: 12:42 | 18 юни 2020
Автор: Силвия Грозева

Председателят на Фед Джеръм Пауъл призова Конгресът да не бърза да спира фискалните стимули федерална помощ за малкия бизнес на фона на дебата дали да се удължат временните програми, обявени за защита от ограниченията в пандемията.

„Би било тревожно, ако Конгресът реши да спре твърде бързо подкрепата, която предостави”, каза Пауъл, докато отговаряше на въпросите на Комисията по финансови услуги на Камарата на 17 юни.

„Смятам, че би било уместно за се помисли да продължаване на подкрепата за хората, които наскоро са останали без работа и за малкия бизнес, който се бори за оцеляване”, каза Пауъл.

„Икономиката едва започна да се възстановява. Етапът е критичен и мисля, че подкрепата в момента би била уместна”.

Пауъл отговори на въпросите на Максин Уотърс, демократ от Калифорния, председател на комисията.

Американските законодатели обсъждат дали да подновят фискалните мерки, които одобриха за милиони американци, изгубили работата си в последните месеци заради затварянето на фирми поради ограниченията в пандемията. Пакетът помощ изтича на 31 юли.

Досега Конгресът одобри 3 трлн долара помощ. Белият дом и демократите настояват за още един пакет, а републиканците твърдят, че Конгресът трябва да оцени икономическите ползи от мерките, които вече са били приложени.

Пауъл каза, че Фед знае от работодателите, че някои работници не бързат да се върнат на работа, защото печелят повече с допълнителните 600 долара помощ, отколкото когато работят само на заплата. Други, като служителите от сферата на услугите в редовен контакт с клиенти, не бързат да се върнат, защото се страхуват за здравето си.

"Конгресът вече предостави значителна фискална подкрепа и тя вече се отразява положително на икономиката. Това си проличава в потребителските разходи, данните за приходите, за заплатите. Подкрепата се усеща. И искам да отбележа, че близо 25 милиона души са загубили частично или изцяло работата си заради пандемията", каза Пауъл.

"И бих казал, че ще бъде тревожно, ако Конгресът спре твърде бързо подкрепата, която им оказва. Не искам да предполагам точно какво трябва да се направи и какво не, но искам да кажа, че би било разумно да се разгледат начини да продължим да подкрепяме безработни и по-малки бизнеси, които не разполагат с големи ресурси.

Не казвам тази подкрепа да продължи вечно, но поне докато преминем през критичната фаза. Икономиката едва сега започва възстановяването си. Моментът е изключително важен и мисля, че тази подкрепа е много необходима".