Съветите на майстора на Уинг Чун

Ип Чун, майстор по бойни изкуства

15:35 | 16 юни 2020
Обновен: 15:39 | 16 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Използвайте финес, за да потушите силата. Тази идея не само помага да упражнявам Кунг-Фу, но също и в живота ми и как се справям в обществото. Променя и личността ми.

Роден съм в семейство, практикуващо Уинг Чун. Помня че когато бях на 6-7 години видях баща ми и група хора да правят Уинг Чун в къщи. Изучавах го малко, но много бързо се отказах. Баща ми нямаше нищо против. Така че практикувах на периоди.

Когато бях на 38 години, през 1962г, дойдох в Хонконг и започнах да изучавам Кунг Фу както трябва.

Тази зала започна през 1968г.

Уинг Чун е различно от другите китайски бойни изкуства с това, че използва финес, за да потуши силата.

Използвате малко сила, за да се борите срещу голяма сила, и малък човек може да се бие с голям.

Необходимо е да се изградят добри умения при Уинг Чун, за да може да се постигне това. Спокойно може да прекараш 8-10 години в изучаване на Уинг Чун. Някои прекарват десетилетия.

Първото нещо, което казвам на учениците си е, че КунгФу не е нещо, което можеш да усъвършенстваш за кратко време.  Трябва да подготвиш създанието си че ще отнеме дълго време.

Втората половина от живота ми беше доста стабилна. Уинг Чун ме издържаше, мен и децата ми. Така че трябва да прекарам остатъка от живота си като допринасям колкото се може повече за Уинг Чун.

Ако искате да достигнете моята възраст, не позволявайте на никой да ви ядосва. Гневът вреди на тялото ви.

Преди да направя нещо или отида някъде мисля дали някой ще ме подразни. Сега съм над 90 годишен. Още не съм мислил за пенсиониране. Ще продължавам да обучавам, докато не мога повече.