Администрацията на Тръмп планира $1 трлн за инфраструктура

Йейл Селфин, главен икономист в KPMG

15:18 | 16 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Предложението трябва да даде тласък на най-голямата икономика в света, съобщиха за Bloomberg запознати с въпроса. Йейл Селфин, главен икономист в  KPMG очаква планираните разходи да са насочени повече към телекомуникационната инфраструктура, отколкото към транспортната.

Предварителното предложение се изготвя от Министерството на транспорта и вероятно ще отдели по-голямата част от средствата за традиционна инфраструктури като мостове и пътища, но ще има предвид и пари за 5G инфраструктура, както и за разширение на провинциалния широколентов достъп, казаха за Bloomberg запознати с проекта.

Очаква се президентът Тръмп да обсъди по-широкия достъп до интернет за селските райони на събитие в Белия дом на 18 юни.

Сегашният закон за финансиране на американската инфраструктура /FAST, за 305 млрд долара за 5г/ трябва до 30 септември да бъде променен, което вероятно ще се използва за приемане на по-голям пакет, казаха лицата, помолени да не бъдат назовавани, защото предложението на президента още не е обявено.

Демократите в Камарата направиха свое предложение за 500 млрд долара за подновяване на инфраструктурата за 5г.

Белият дом отказа да коментира новия проект.

Още от кампанията си през 2016г Тръмп периодично призовава за повече разходи за инфраструктура. Пред март той поиска да бъдат отделени 2 млрд долара нови инвестиции за пътища, мостове и тунели.

Въпросът пред конгресмените ще бъде как ще се плати за мерките. Увеличение на федералния акциз върху горивата едва ли ще бъде подкрепено, след като Тръмп подчертава ниските цени на бензина и предлага данъчни облекчения, включително и за доходите, за да могат американските потребители да подкрепят икономиката.