Джонсън пак започва разговори с ЕС за Brexit

Мария Тадео, Bloomberg

15:44 | 15 юни 2020
Обновен: 15:44 | 15 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Британският премиер се връща към преговорите за Brexit на 15 юни с първата серия от срещи с топ европейски представители след дългото прекъсване заради епидемията.

Не се очакват никакви пробиви от видеоконферентните разговори на Джонсън с президентите на ЕК, ЕС и ЕП. Срещите са изискване по Договора за Brexit са преглед на изпълнението му и напредъка по търговските преговори.

Същинските преговори ще се водят обаче от двата екипа преговарящи, които миналата седмица обещаха да подновят дебата и да го ускорят в следващите 2 месеца и след това. Британското правителство, което миналата седмица официално изключи удължаването на крайния срок за сделката след края на годината, настоява за ускоряване на процеса.

Главните преговарящи на двете страни планират и срещу помежду си.

Очакванията са Джонсън да каже на Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли, че сделката за Brexit трябва да е сключена до края на лютото, за да даде сигурност на бизнеса наесен. Британският премиер ще настоява и че Великобритания иска търговски договор с ЕС и не се страхува, ако в края на годината излезе без такъв.

Bloomberg очаква ЕС да каже на Джонсън, че блокът остава единен. Фон дер Лайен и Жан Мишел  ще настояват, че Брюксел иска договор и че той няма да е за сметка на интересите на общността.

Двете страни не са на едно мнение по редица въпроси, включително рибарството – Великобритания отхвърли искането на ЕС да запази достъпа си до британските териториални води при същите условия, както досега срещу реципрочно разрешение.

ЕС постави темата като условие за постигане изобщо на някакво споразумение.

Във видеото- обобщение на Мария Тадео, Bloomberg.