Оценката за системата на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, част 1

Д-р Робърт Ресфийлд, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, САЩ

16:21 | 5 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията от Covid е най-значимото предизвикателство пред общественото здравеопазване, пред което се изправя нацията от повече от век.

Призовавам американския народ да остане бдителен в колективното ни задължение да предпазваме уязвимите, да предпазите вашата общност, вашите баба и дядо, вашите близки, които могат да бъдат изложени на риск от тежки усложнения.

Трябва да намалим въздействието му върху афроамериканците, латиноамериканците, индианците и местните жители на Аляска, които са непропорционално засегнати от това заболяване.

Трябва да продължим да прилагаме вече познатото социално дистанциране, миене на ръцете и покриване на лицето. Тези действия ще ни позволят да продължим напред и да ограничим заразата, заедно с лесно достъпното тестване и цялостно проследяване на контакти, навременно изолиране на известните ни заразени и самоизолация с цел прекъсване на веригите на заразяване.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията предоставя на общностите инструменти за опазване на обществено здраве и информация, за да се противопоставят на този нов вирус.

Лично аз не мога да не Ви кажа колко съм горд от мъжете и жените и отдадените специалисти по обществено здраве в Центъра и колко съм благодарен за тяхната служба и саможертвата спрямо семействата им.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията осигури над 5000 души персонал за борба с Ковид-19.

Полевите екипи са по районите си и предоставят на местните здравни служители своя опит в областта на епидемиологичния надзор за предотвратяване на инфекциите и контрол на научните изследвания и облекчаване на общностите.

Досега сме публикували повече от 1500 специализирани документи за информация и насоки и сайтът за Covid бил използван за консултиране повече от 1.3 милиарда пъти.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията отговори на повече от 20 хиляди запитвания на лекари и медици и бяхме домакини на конферентни разговори, достигнали до над половин милион души.

С вашата подкрепа Центърът за контрол и превенция на заболяванията успя да предостави близо 12 милиарда долара на щати и територии.

Тези средства се използват за подобряване на диагностиката, за безопасността на здравните работници и други важни мерки за обществено здраве.