Партията на Фараж изпревари торите в сондаж

Лизи Бърдън, Bloomberg Лондон

21:19 | 14 юни 2024
Преводач: Петя Кушева

Лидерът на Реформаторите в Обединеното кралство Найджъл Фараж обяви партията си като „опозицията на Лейбъристите“, след като проучване на общественото мнение показа, че е изпреварила Консерваторите за първи път. И това е само едно проучване, но и най-новото доказателство, което предполага, че министър-председателят Риши Сунак върви към тежко поражение на изборите. За повече информация, кореспондентът от Обединеното кралство Лизи Бордън. Лизи, колко важно е това?

Нека погледнем числата, Томас. Проучване на YouGov снощи показва, че Реформ има 19%, Консерваторите - 18% и Лейбъристите - 37%. Прави сте да кажете, че това е едно допитване и един резултат, но е символичен момент на надмощие на Реформ срещу Консерваторите. Може да предвещава „канадски момент“ от 1993 г. за Консерваторите, момент на унищожението им.

Интересно е, че ако съберете заедно Реформ с Консерваторите, ще получите процента на Лейбъристите в това проучване. Може би това е уравнение, което ще преследва Консерваторите след изборите, когато мислят за лидерството.

Фараж в отговор каза, че гласуване за Консерваторите вече е гласуване за Лейбъристите, обръщайки твърденията на Консерваторите с главата надолу. И това беше в телевизионен дебат с министъра от консервативния кабинет Пени Мордънт.

Всъщност, истината е, че във Великобритания това все още не е съвсем реалността. Найджъл Фараж би искал да има някаква избирателна реформа, но все още не сме стигнали до там.