Фаркас: С или без Тръмп, Западът стои зад Украйна

Евелин Фаркас, изп. директор на Института Маккейн

18:41 | 14 юни 2024
Обновен: 21:29 | 14 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Ще получи ли и двете, в крайна сметка?

Ако можем да използваме предишни случаи, изглежда, че да. Има дълъг списък със случаи, когато украинският президент иска нещо от САЩ и други съюзници, че в крайна сметка го получава.

Това не се случва винаги веднага, но ако си спомняте, той искаше противотанков ракетен комплекс Javelin. Това беше, когато аз бях в Пентагона. Казахме „не“, всъщност администрацията на президента Тръмп го одобри. След това той искаше танкове. Ние и Европейския съюз казахме „не“. Той ги получи.

Искаше по-далекобойни ракети. Ние казахме „не“ и накрая той ги получи. Естествено, изтребителите. Ние казахме „не“ и той ги получи. Той би искал да получи повече и смятам, че това е чудесно. Той също така има нужда от повече пилоти и повече обучени пилоти. Не става дума само за доставки на самолети.

Всичко това изглежда като въпрос на време – колко време ще мине преди САЩ да отстъпи пред исканията на Украйна. Колко време ще се води тази война. Знаем, че има някаква времева рамка в споразумението за сигурност, което подписаха Байдън и Зеленски. Десет години – това прави ли отношенията между Украйна и САЩ е тръмпоустойчиви ако той бъде избран през ноември?

Не знам със сигурност, тъй като – както всички посочват – това не е договор. Не е нещо, което задължава САЩ като държава чрез гласуване в Сената. Това е просто решение и политическо споразумение. То е символично важно – казваме, че вярваме, че Украйна ще победи и ще ги подкрепяме за десет години. Ще им помагаме на военната им индустрия.

Смятам, че това, което е тръмпоустойчиво е споразумението за парите. Фактът, че ще вземат тези 50 милиарда и ще ги дадат на украинците за да ги похарчат за отбрана, за възстановяване е важно. Защото отваря вратата да бъде взето и останалото. Тези 300 милиарда долара, които се намират по сметки главно в Европа, но също и в САЩ.

Това променя ситуацията коренно и казва на Владимир Путин, че с или без Тръмп, Западът и демокрациите стоят зад Украйна. Той не може да надмине Украйна по разходи ако Украйна има достъп до всички 300 милиарда долара.