Слабата йена - победители и победени

Шери Ан, Bloomberg

14:00 | 13 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Япония се завърна – привличайки хора от целия свят с невероятни сделки.

Това е третият път, когато идвам тук. Йената не е много добре, затова сега се храня много евтино. Дойдох тук с раница от 10 кг, а в момента ще се връщам у дома с раница от 20 кг, пълна с дрехите, които си купих, защото е много евтино.

Японската валута се търгува на нива, които не са виждани от 90-те години. Туристите го забелязват.

Кварталът Гинза тук, в Токио, от години е символ на лукс по същия начин, по който останалата част на Япония е известна с първокласните си изживявания и стоки. Докато доларът, песото и юанът поскъпват плюс 10% отстъпка за безмитни стоки, луксът е добра сделка.

Но не всичко е цветя и рози. За японските домакинства и по-малки бизнеси по-евтината йена значи истински проблеми.

Цената на шоколадите и маслата се повиши толкова много, че се опитваме да поддържаме количеството хляб с тях минимално и да правим по-прости хлябове без вносни съставки.

Компаниите, които зависят от вноса и разчитат на местния пазар страдат от по-високи разходи. Дори износителите, които нормално биха приветствали по-слабата йена, сега започват да се притесняват.

Продължителният спад на валутата прави бизнес планирането по-трудно.

Голям фактор е, че когато M&A работят зад граница, те не купуват нещо в йени, а в местната валута. Когато цената е в долари или евро, става много по-скъпо, отколкото когато йената е силна. Това има значителен ефект върху бизнеса ни.

За японските градове, които се чувстват наводнени от туристи, евтината йена предизвиква други действия. Фуджикава Гучико издигна огромен черен екран, който да блокира легендарната гледка към планината Фуджи.