Raspberry Pi: Парите от САЩ ще ви намерят и във Великобритания

Ибън Ъптън, директор на Raspberry Pi

21:00 | 12 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Акциите на британските производители на компютри – оставаме твърдо на технологична вълна. Raspberry Pi расте в първия ден на търговия в Лондон като затвори с близо 40% повишение. Това е най-голямото ново листване в Ситито след финтех компанията CAB payments миналата година. При нас е директорът на Raspberry Pi Ибън Ъптън. Какъв ден беше вчера! Акцията ви беше презаписана. Затворихте с близо 40% ръст. Какво говори това за апетита към Raspberry Pi и за британските технологии? Каква е реакцията ви на този прием?

Беше прекрасен първи ден. Прекрасен прием на Raspberry Pi. Това е вот на доверие в способността за листване на сравнително сложни компании от дълбоките технологии на лондонския пазар.

Кога решихте да излезете на лондонския пазар? Защо избрахте Лондон пред Ню Йорк? Мнозина директори, с които говоря извън камерите, стартъпи и други, ми казват, че ликвидността, дребните инвеститори и разбирането на технологиите ги привличат към САЩ. Защо вие избрахте Лондон?

Ходих в Ню Йорк в средата на миналата година, за да се огледам и да се видя с потенциални американски инвеститори. Да разбера дали Ню Йорк няма да е по-добро място за листване от Лондон. И се качих на самолета в 17,30ч за Ню Йорк поради всички причини, които знаете.

Има цайтгайст, има усещане, има предимства за определени типове компании да се листнат в Ню Йорк.

И най-интересното беше, че по време на полета на връщане, към 17,30ч на другия ден, открих, че като се вгледаш в детайлите, не пазарът като цяло, но има някакво усещане за празнина в ликвидността, в мултипликаторите и в оценките.

Като разгледаш по-внимателно и отблизо, като видиш конкретните компании, оценките, които вероятно ще се отразят на определени фирми, виждаш, че тази пропаст не изчезва. Има дефект в данните, не е реално.

Така че решихме се почувствахме по-сигурни. Нямаше инвестиционен арбитраж, нямаше съществена разлика в ликвидността, не и за компании от нашия мащаб.

Ако сте компания за 50 млрд долара е различно. Но за нашия калибър, няма съществена пропаст в ликвидността. Освен това ни харесва, че има много дребни пари в Америка, но те ще ви намерят и във Великобритания. Ако сте готов да образовате хората за акциите.

Няма да седнете тук на улицата, но ако разговаряте с тях, ако им обясните защо сте привлекателно инвестиционно предложение, парите ще ви намерят по един или друг начин.