Виня от Ferrari: Електрическият двигател не е безшумен

Бенедето Виня, изп.директор на Ferrari

16:00 | 31 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Да поговорим за електрификацията. Не бяхте първите, които минаха към нея. Вече имате ли напредък или сте по-внимателни?

Тръгнахме по пътя на електрификацията преди шест години. Вече няколко години правим коли за Формула 1, суперколата през 2013г, четири хибридни модела, всъщност шест, ако броим и специалната версия.

Има невероятно търсене на пазара. Почти 50% от колите, които продадохме през първото тримесечие са хибридни. Електрическата кола е следващата стъпка по пътя ни.

Миналият път, когато разговаряхме ми казахте за тайни протоколи и...

Много съм доволен.

Много сте доволен! От какво сте най-доволен?

Колата, която създаваме е уникална във всички аспекти. Нека го кажа така. Нашата електрическа кола отива отвъд базовите електрически коли, за които всички говорят. Това е много повече от кола, но трябва да изчакате до четвъртото тримесечие на следващата година.

Но каква е? Възпроизвеждате звук ли или е в начина по който се движи?

Не обичаме да имитираме нещо, което е типично за друг свят. Интерпретираме технологията по уникален начин.

Електрическият двигател не е безшумен. Той може да осигури някаква емоция, която обикновено не се намира в масовата кола днес. Така че от нас зависи да се интерпретира тази технология по уникален начин. Да направим нещо уникално.

И надмина ли очакванията Ви и смятате ли, че ще се отрази в продажбите?

На път е да ги надмине. Все още има известно време до тогава. На правилен път сме. Доволен съм от това къде сме. Но последната дума е на клиента. Клиентът е най-важният актив на компанията, защото те имат последната дума. Мисля, че на клиента ще се хареса, но ще видим.

Вече имате ли поръчки?

Не приемаме поръчки. Приемаме ги едва, когато пуснем модела. По същи начин както започнахме да приемаме поръчки за 12Cilindri, който пуснахме преди няколко седмици.