Сондърс: Британските тори вече не са партията на бизнеса

Майкъл Сондърс, старши икономически съветник Oxford Economics:

17:00 | 24 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Ако Кийр Стармър победи, ще има ли фискалната мощ да постигне значителен ръст на икономиката за пет години?

Това ще е голямото предизвикателство за който и да е в правителството следващите няколко години. Обединеното кралство има нисък потенциал за растеж, което означава, че тенденцията за увеличаване на данъчните приходи е доста слаба. Има силен натиск за по-високи публични разходи от страна на застаряващото население и повишена нужда от разходи за отбрана. А трябва да възстановим публичните финанси, за да са устойчиви.

Опитът да се синхронизират тези три неща ще бъде трудна задача за който и да е в правителството. Най-добрият начин да го направите е да въведете мерки, които могат да повишат потенциалния растеж на икономиката. Тогава данъчните приходи ще бъдат по-големи, публичните финанси ще се подобрят и ще имате повече пари, които да харчите за обществени услуги.

Двете партии са съгласни, че е нужно увеличаване на разходите. Още не сме видели програмите им, но като знаем плановете на лейбъристите, дали финансовите пазари ще се притеснят от нова смяна на правителството?

Финансовите пазари и международният бизнес ще бъдат изключително спокойни относно перспективата за промяна и лийбъристко правителството, отчасти защото лебйристите гледат на себе си като на умерена центристка партия. А и защото може би консерваторите са загубили претенциите си да бъдат партията на икономическата компетентност след хаотичния период през последните три години. Имахме пет министър-председатели, седем финансови министри, изгубих броя на бизнес секретарите, министърите на жилищното настаняване и индустриалните стратези.  

Сигурно инвеститорите ще въздъхнат с облекчение.

Предвид, че сте рамо до рамо с бизнес лидерите, те са ваши клиенти, смятате ли си, че Лейбъристката партия стана партията на бизнеса?

До известна степен, да. Постигнаха видима промяна през последните години, но консерваторите изоставиха предишните си претенции да бъдат партията на бизнеса, на икономическата компетентност.

Риши Сунак не възстанови ли това?

Не мисля, не. БВП в Обединеното кралство, което е ключов двигател за жизнения стандарт, все още е по-ниско от 2019 г. Не бих нарекал това успешна икономическа стратегия.