Канада иска имигранти, но може ли да си ги позволи, част 3

Матю Дион, Даниел Бошов, Кевин Орланд, Bloomberg Калгари, Торонто, Монреал

09:39 | 20 април 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Дори здравната система на Канада е под напрежение от промените в населението, особено в градовете.

Канадците са благодарни, че имат безплатно здравеопазване. Естествено, те плащат за него чрез данъците си. Но след някаква операция не ги очакват фактури.

Ако говорим за цифри, всеки пети канадец няма семеен лекар. Ако ти трябва дерматолог или кардиолог, трябва да минеш през семеен лекар, т.е. те са критично важни за системата.

Тук, в Квебек, нямаме най-доброто или най-лошото съотношение на лекари на глава от населението, но при нас е най-голямата липса на семейни лекари.

В Канада имаме рекордно висока имиграцията, но броят на семейните лекари не отговаря на този процес. Много семейни лекари се пенсионират, а младите им колеги искат по-добро равновесие между работата и личния живот.

"За последните 35 години съм общопрактикуващ лекар в Монреал. Сегашната система е привлекателна по много причини. Таксуването на пациентите е много лесно – всъщност ние не ги таксуваме. Вместо това изпращаме фактурите директно на държавния орган, който се финансира от данъците. Изобщо не се тревожим за това, когато преглеждаме пациенти, и е много ефективно и бързо. Не си затваряме очите и за проблемите. Всяка система си има проблеми, било американската или канадската. Имаме райони, където 94% от населението имат семеен лекар, но в някои части на Монреал този процент спада до 55%. При 55% население със семейни лекари и система, която не позволява алтернативи, има много диабетици, които не знаят, че са диабетици, или хора с високо кръвно, които не подозират за това. Така в сърцето на Монреал се създаде здравна криза", казва д-р Марк Ропър, директор на отделение по първична медицинска помощ, Здравен център към Университет „Макгил“.

Здравното министерство на Квебек не отговори на запитванията ни за коментар.

По-рано тази година един от 40 души в Канада е бил със студентска виза. През март Марк Милър, министърът на имиграцията, обяви, че Канада ще намали броя на временно пребиваващите с 20% за следващите три години – около 500 хил. души.

Дали това ще е достатъчно, че да обърне хода на спадащия жизнен стандарт не се знае. Спазването на канадското обещание за социална сигурност е работа в процес.

В много аспекти страната все още е на етап на изграждане. Затова е важно да изберем правилната политика.

Хората все още вярват в социалните програми. Всичко е въпрос на достатъчно ефективно финансиране. И предполагам, че трябва да ги финансираме достатъчно бързо, че да поемат цялото напрежение на системата.

Част 3/3. Превод Стилиян Василев.