Канада иска имигранти, но може ли да си ги позволи, част 2

Матю Дион, Даниел Бошов, Кевин Орланд, Bloomberg Калгари, Торонто, Монреал

09:19 | 20 април 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Повечето хора не могат да си позволят да си купят къща в Торонто. Затова все повече хора живеят под наем, и точно в този сегмент на пазар се виждат пукнатините.

Аруши Такар е един от тези наематели. Тя е част от над милион международни студенти, които учат, работят, или са доброволци в Канада. Тази огромна цифра означава, че жилищата се превръщат в рядкост.

Напливът на чуждестранни студенти е малка помощ за недооценените колежи и университети на Канада тъй като те плащат пет пъти повече от домашните студените.

Част 2/3. Превод Стилиян Василев.

Хранителните банки като Sai Dham, където Аруши е доброволец, отчитат по-висок брой хора, които не могат да си позволят неща от първа необходимост. Това включва много от работещите тук чуждестранни студенти.Дори в Калагари, който е от последните достъпни големи градове в Канада, храната става все по труднодостъпна и цените изяждат бюджета на хората.

Говорих с хранителната банка на града и те казаха, че са обслужили 33 хил. души през декември. Това е с 40% повече от миналата година. Тоест, това е сериозен проблем за много хора.