Канада иска имигранти, но може ли да си ги позволи, част 1

Матю Дион, Даниел Бошов, Кевин Орланд, Bloomberg Калгари, Торонто, Монреал

09:15 | 20 април 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria


Коя страна от G7 има най-бързо растящото население? Не е САЩ. Не е и Германия, която дори не е близо. Отговорът е Канада.

Този растеж, основно чрез имиграция на голям брой краткосрочни работници и международни студенти, е приоритет за страната. Но има знаци, че схемата ѝ за сигурност, на която е гледано с добро око, не е това, което хората очакват.

Имаш дом, имаш храна, здравеопазване… Ние имаме отлична репутация в тази област, и като канадци, мисля, че се гордеем с нея. Но надеждата за такава система е, че тя е изградена така, че да устои на неочаквани трусове и да се приспособи.

Понякога имаш чувството, че достъпната здравна система на Канада ни е предала.

Понякога имаш чувството, че Канада нарушава негласните обещания, които е направила на имигрантите. Хората идват тук с една представа за Канада, а животът се оказва далеч по-труден.

Решението ни да имаме стабилна имиграционна политика е повлияно от много причини, включително и, че както при много страни по света, раждаемостта ни спада.

Ние сме голяма страна; тук не живеят много хора, и това прави социалното осигуряване много скъпо. Няма съмнение, че огромната бройка хора, които пристигат в Канада, натежават повече или по-малко на системата.

От десетилетия има неглижиране на инвестициите в жилища, например. Има ги схемите за препродаване на къщи, хората купуват домове, в които не мислят да живеят… Всичко това вдига цените, а предлагането е бавно. Ако отгоре на всичко пристига голям брой хора, се получава среда, където напрежението се усеща навсякъде.

Броят на хората, които живеят в спешни приюти в Торонто е около 9000 – два пъти повече отколкото преди десетилетие. Ако човек няма дом – ако няма покрив над главата си – е много трудно да се бори с други проблеми като липсата на работа, на храна, или проблемите с наркотични вещества.

Част 1/3. Превод Стилиян Василев.