Посланик Волкър: Защо не защитаваме украинските цивилни, както израелците?

Кърт Волкър, бивш посланик на САЩ в НАТО

13:58 | 17 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Има ли значение за Вашата специалност – Украйна?

В предишният Ви разговор Рик Дейвис го нарече „каквото може да се направи най-бързо.“ Това искаме. Да се изпрати помощта за тези страни, колкото може по-бързо, защото и в двете страни живота на хората е заложен на карта. Поразително е сходството на това, което става – дронове и ракетни атаки срещу Израел, триста за една нощ. Подобно на това, което Русия прави срещу Украйна почти всяка вечер. Дори и със същите оръжия, с ирански дронове и в двата случая. И двете се нуждаят от противовъздушна отбрана, за да могат да се защитават.

По отношение на Украйна нямам съмнение, че ще се приеме. Огромното мнозинство в Конгреса, и двете партии подкрепят помощта за Украйна. Независимо дали е свързано със или отделно от Израел, не мисля, че ще има значение, защото украинската помощ ще бъде приета.

Джон Кърби по-ранно описа онази събота вечер в небето над Израел, че такава е всяка нощ в небесата над Украйна. Г-н mосланик, може ли да вземем опита от миналия уикенд, предвид неотложността на момента и да го приложим и към двата сценария?

Разбира се, защото са абсолютно същите обстоятелства. Умишлено е, агресор напада цивилно население на друга държава с дронове, с ракети и им трябват възможности за се защитават.

Едно от интересните неща е, че в случая с Израел, САЩ и Обединеното Кралство, Франция и Йордания, всички се присъединиха, за да помогнат на Израел да се отбранява срещу атака от Иран.

Не правим това в случая на Украйна и е добре да се запитаме защо? Защо не защитаваме украинските цивилни, както израелците? Трябва да го правим и за двете страни. Като минимум трябва да осигурим финансиране, за да получи Украйна ракети за въздушна отбрана и да могат да защитят своите граждани, както Израел защитава своите.