Samsung ще получи $6.4 млрд за заводи в Тексас

Питър Елстром, Bloomberg Токио

13:11 | 16 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Това е част от американските усилия да насърчат вътрешното производство на чипове.

Точно така. Администрацията на Байдън полага големи усилия по този въпрос.

Приет беше Законът за чиповете, който трябва да осигури финансиране за 39 млрд долара под формата на грантове. Освен тези пари има и заеми.

Последната новина по темата е, че Samsung ще получи грантове за 6,4 млрд долара, след като инвестира над 40 млрд долара в Тексас и американската икономика за увеличаване на производствените си мощности там.

Това е третата голяма компания, която получава средства след TSMC и Intel, които получиха много милиарди долари финансиране.

Samsung е лидер при чиповете памет. Освен това се опитва да се разширява при логическите чипове, които се използват при процесорите, влизат в смартфоните и подобни устройства.

В Тексас ще построят два завода за чипове, както и модерно съоръжение за опаковане. Целта им са чиповете от 4 и 2 нанометра, едно много напреднало производство. Надяват се да правят и чипове по поръчка за Apple и Nvidia, за да се опитат да се конкурират с TSMC.

Това е голяма стъпка за САЩ и усилията им да изградят национална индустрия на чиповете, наред с TSMC.

Какви са очакванията за обема производство?

В предишната епоха на глобализацията САЩ, който беше дълго време лидер при чиповете, отстъпи голяма част от преднината си на Източна Азия: Тайван и Южна Корея.

След шоковете във веригите на доставка по време на ковид, след ръста на геополитическите напрежения, сега се полагат усилия тази индустрия да се върне у дома. Администрацията на Байдън с всички сили помага за изграждането на националния капацитет, за да има гарантирана доставка на тези важни елементарни чипове за автомобилостроенето, но и за напредналите полупроводници за смартфони и компютри. Както и за изкуствен интелект и квантови компютри.

Това е голяма крачка в тази посока.

TSMC е част от тези усилия. Също и Intel се опитва да се развива в този сегмент. Сега и Samsung иска да построи леярни, където да правят чипове по поръчка за всякакви клиенти, които искат да развиват тези модерни технологии.