TSMC получава $11.6 млрд грант за чипове в САЩ

Едуин Чан, Bloomberg

08:14 | 9 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Това не е първото предоставяне на средства по Закона за чиповете. Неотдавна Intel също получи. Какъв е мащабът на средствата, които ще вземе TSMC в сравнение с останалите?

TSMC получават втория най-голям грант досега. Intel стана най-големия реципиент. Но TSMC е близо до него.

Това показва мащаба на компанията и колко големи инвестиции са нужни, за да може да остане начело на производството на модерните чипове. Очаквам да има още грантове, не само за американски, но и за азиатски компании като TSMC.

Мисля, че остават още Samsung и KS Hynix, които се състезават за подобен обем грантове.

Да поставим това в контекста на по-големите амбиции на администрацията на Байдън за осигуряване на връщането на производствата на чипове и на развитие на такива на собствена територия или на територия на приятелски държави. Има ли успехи вече или още много предстои по Закона за чиповете?

Добър въпрос. Това е дългосрочна амбиция. Не е само желание на администрацията на Байдън. Може да се каже, че е широка, американска стратегическа цел. Да се прибере у дома не само производството на чипове, но и на компоненти, критични за икономиката и за бъдещи технологии, за военните и за различни аспекти на националната сигурност.

Определено има и геополитически елемент тук. Говори за дългогодишен хоризонт.

От Закона за чиповете, приет през 2022г администрацията много плавно премина не само към предоставяне на грантове, но и на полагане на повече усилия в геополитически аспект за въвеждане на мерки за овладяване на конкурента си, Китай.

Предполагам, че това са предварителни сигнали, че този и другите грантове са победа за администрацията на Байдън. Предстои да видим как ще се развият нещата в дългосрочен план.