Vanda: Иран предизвика повишение на петрола

Вандана Хари, основател на Vanda Insights

11:05 | 5 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Забелязваме загряването на петролния пазар от последните седмица-две. Но ситуацията май не се промени особено. Знаехме, че ОПЕК+ ще запази съкращенията и че геополитическата ситуация е нестабилна. Кое е различното сега?

Рисковата премия на суровия петрол се повиши. Особено след като Украйна започна атаките с дронове срещу руските рафинерии, главно през март.

След това забелязваме, че напреженията в Близкия изток отново растат. В последната седмица напрежението между Иран и Израел излезе на преден план с удара с ракета срещу иранското посолство в Сирия.

Бих казала, че рисковата премия добавя 12-15 долара за барел от страх от намаляване на предлагането, а не от действително намаляване.

Точно така. Прогнозата на JPMorgan за 100 долара за барел не е ли твърде оптимистична?

Нека да сте потвърди. Цените тръгнаха нагоре. Доста често срещано явление, щом много хора започнат да говорят за цена от 100 долара за барел.

Не го очаквам. Както казах, рисковата премия е 12-15 долара, това е премията на страха. Така да я наречем.

Ако част от този страх се задържи и предлагането не бъде засегнато дотолкова, доколкото пазарът се страхува, че може да стане, част от ръста трябва да намалее.

В този случай Брент може да падне отново под 80 долара за барел.

Дали цената може да остане около сегашните нива? Да. Защото не откривам нищо в близко бъдеще, което да успокои тези тревоги.

Но в същото време не забелязвам да се задават скоро тези 100 долара за барел.