Петролът поскъпна след като ОПЕК+ удължи съкращенията

Стивън Стапчински, Bloomberg

16:30 | 4 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Интересното е, че пазарът се е променил така драматично. Гледам коментарите в Twitter. Хората само преди няколко месеца бяха доста мечи настроени. Тези, които говореха за 100 долара цена на петрола бяха гледани със скептицизъм. Но OPEC+ продължава съкращенията. Махнаха милиони барели от пазара и удължават намаленията, повториха го вчера на срещата, до края на юни. А това затяга пазара, търсенето е малко по-устойчиво, отколкото хората са очаквали.

Добавете към това геополитическия риск, ставащото в Близкия изток. Непрекъснато нараства напрежението с Иран, САЩ и войната Израел-Хамас. На всичко отгоре Мексико иска да намали износът си на по-тежък суров петрол за някои рафинерии. А също така, когато погледнете цялата ситуацията с ОПЕК+, докато те казват че ще продължат съкращения, не са постигнали най-доброто така.

Има увеличаване на износа от Русия. Ирак също произвежда усилено. Може реално да започнат да съкращават производството този път. Вместо само да казват, че ще го направят, може да започнат да намаляват износа. Всичко това заедно прокарва този наратив за 100 долара.

Значи има оправдание цените на петрола да са там, където са в момента. Работата е там, че повишението е много бързо.

Да, със сигурност. Тази промяна от мечи тон към бичи тон беше също бърза, защото от дълго време, последните няколко месеца до 2024 г., имаше идея за пренасищане и ОПЕК+ казаха, че искат да направят съкращения и да намалят много петрола на пазара. Правилно, това се ръководи от фундаментите.

Казва се, че тези съкращения ще се задържат и през юни. Може ли да продължат? Би трябвало да харесват цените каквито са, нали?

ОПЕК+ трябва да играе много деликатна игра. Искат цени над 80-85 долара, особено Саудитска Арабия искат това да балансира бюджета им и натискат. Брент е около 89 долара, почти 90 в момента. Това е нещо оптималното за тях. Като започне да доближава 100 долара, тогава Джо Байдън започва да им звъни и казва, хей, момчета, годината е изборна, имаме трудности, цените на бензина растат. И не само Джо Байдън, а и техните клиенти в Азия, защото ОПЕК+ се предполага, че трябва да осигурява баланс.

А когато сте на дефицит и ако дефицитът ще се влоши през трето и четвърто тримесечие, ще продължат съкращенията на производството и клиентите им започват да го поставят под въпрос. А 100 долара унищожава търсенето, което те не желаят. Искат хората да купуват техния продукт. Не искат хората да им се присмиват или политици да им се обаждат.