Barclays съкращава стотици служители в инвестиционната банка

Том Меткалф, Bloomberg

13:58 | 21 март 2024
Обновен: 13:59 | 21 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Как тълкувате съкращенията при Barclays? Това нещо при тях ли е или е показателно за тенденция при инвестиционното банкиране или в Лондон?

По малко от двете, но за Barclays е важно, повече, отколкото за която и да е друга банка. Ще направят много голямо съкращение на работната сила. Стотици работни места в инвестиционната банка.

Вероятно забелязваме откъде ще дойдат тези съкращения – от намалението на капиталово интензивните работни места, явно очакват съветниците да увеличат приходите им.

Но това повдига големия въпрос. Все още остават техните амбиции да станат голям, глобален играч в инвестиционното банкиране. Но като съкращаваш стотици работни места, това не ти помага особено.

Как да го обясним? Говорихме за амбициите им в инвестиционното банкиране. Те отстъпват при него в някои мерки, които предприемат, но продължават да говорят за значението на неамериканските инвестиционни банки, за геополитически фрагментирания свят. Говорят за диверсификация на риска за клиентите. Как да си обясним това, което чухме за работните места с плановете им за инвестиционната банка?

Това показва колко трудна става задачата. Те ще разполагат с по-малко ресурси за инвестиционната банка. Казват, че ще се прицелят към високостойностната възвръщаемост, високостойностните проекти. Това звучи прекрасно на хартия. Но много често ти е нужно да имаш широка палитра от услуги. Някой път може да е нужно да загубиш пари за нещо, за да стигнеш до скъпите неща.

Така че е трудно.

Често компаниите се разрастват безкрайно, за да спечелят пазарен дял. Barclays казват, че имат кадри и квалификации, за да запазят курса и да увеличат възвръщаемостта и да работят по-добре с по-малко хора.