Криски: Суровините се повишиха в предишния цикъл на разхлабване, част 2

Кати Криски, старши стратег суровини и ETF, Invesco

18:38 | 11 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Интересно е, че се връщате към 1995г. Това е и цикълът на облекчение, за който Джером Пауъл намекна със Свещения граал. Тогава се намеси Грийнспан. За тези, които не са толкова умни като вас, обяснете защо, ако Фед намалява лихвите, ако разхлабва монетарната политика, защо нещата, които са пряко свързани със здравето на икономиката ще се оправят?

Помислете си. Когато имате повече пари, купувате повече неща.

Особено при индустриалните метали, хората започват да строят. Като наберете увереност, ще си оправите къщата. Ще си купите трайни стоки. Те ще стимулират търсенето на суровини.

Другите притеснения са дали това няма да предизвика инфлация. Но като цяло при индустриалните метали в момента има 20% спад за една година. Затова мислим, че ще се възползват силно от това разхлабване.

Сигурно зависи и от причините за намаляването на лихвите. Споменахте рецесията. Сега ще има различна причина. Ами биткойн? Той прави голямо и хубаво рали. Над 70 хиляди долара. Следите ли го?

Да. Помня, когато един от ръководителите на ETF-ите ми каза, че биткойн е суровина и затова трябва да е при мен. А аз се пошегувах и му казах, че ние сме в крипто колеж от около 8 месеца и имаме продукт..

Гари Генслър знае ли, че е суровина?

Мисля, че той започна пръв. Нашият тикър е ETCO. Партнираме с Galaxy. Ние сме ETF експерт. Galaxy е дигитален експерт. Ние имаме ETF-и в партньорство като никой друг. Ние сме дългосрочно там. Знаем, че времената са трудни.

Но запомнете, че търсенето на ETF-и не вдига само цената. А и преполовяването през април. Копачите на биткойн ще получат половината отпреди. Това е контролираното предлагане.

Знаем, че мнозина инвеститори казват, че искат да влязат преди това.

Ние дори се шегуваме за младите и старите. Говоря с клиенти и всички по-млади ми казват, че вече са влезли. Докато по-възрастните искат да ги науча.

Така че има голям интерес в момента в областта на образованието. Много ми харесва. Точно това става при суровините.

Аз съм в суровините достатъчно отдавна. За да постигнем 5% разпределение сме свършили много работа с образователни усилия. Кое води суровините, обясняваме. Сега правим същото с биткойн.

Очакваме около 1% разпределение в биткойн. Но най-важното е образованието, за да започнат, да отлепят от нулата и да тръгнат към единия процент, за да видят какво става.

Знаем, че е предизвикателство да се купуват някои от тези неща, които изглеждат много надценени, но хората ще са доволни в дългосрочен план.