Ливия Паджие: Путин разполага с абсолютна власт

Ливия Паджие, управляващ директор в консултанска фирма J.S. Held

18:00 | 27 февруари 2024
Обновен: 05:15 | 28 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Ливия, благодаря, че се присъединихте към нас. Не знаем дали смъртта на Навални е планирана. Все още не знаем подробностите. Но дали начинът, по който Кремъл се занимава с това е признак на сила или на слабост? Какви са последиците за Путин и режима му?

Смъртта на Навални в затвора, начинът по който Путин го използва, изпраща ясно послание към местната аудитория в Русия, но и към международната общност, към САЩ и НАТО, че неговата власт е абсолютна. Той може да свали най-видният член на опозицията и знае, че е малко вероятно да има някакво възмездие.

По въпроса за възмездието, САЩ по-рано бяха обещали доста силен отговор.  Трябва да мислим и дали Брюксел може да предприеме допълнителни мерки. Какъв очаквате да бъде отговорът от Вашингтон, от Брюксел през следващите дни и седмици, ако има такива?

За Запада е много трудно да отправя всякакви по-нататъшни удари срещу Русия в момента. Имаме огромен брой санкции срещу Русия, но все пак руската икономиката показа, че е имало растеж, според МВФ, независимо от санкциите. Имаше няколко дипломатически изгонвания през годините. Без допълнителни санкции при суровините, петрола и търговията с газ трудно могат да направят нещо, за да накажат Путин в момента, без да има повече последици за световната икономика, като санкции върху петрола.

А самият Навални, явно невероятно смела личност, колко представителен обаче беше той за настроенията на опозицията в Русия? Доколко има опозиция там в момента? Колко лесно или трудно е да се прецени опозицията на Путин и неговото правителство?

Навални дори в пика си имаше около 14% рейтинг на одобрение, което не е незначително, но показва, че все още не е представлявал реална заплаха за Путин на изборите. Навални наистина е идеологическа алтернатива на Путин. Той беше антикорупционен кръстоносец. Беше модерен, беше млад и наистина представляваше това, което Русия можеше да бъде. А това би могло да бъде огромно идеологическо представителство. Той никога не е имал шанс. Но точно сега, с войната в Украйна, много от либералният елит в Русия също е напуснал. Така че ще бъде много трудно да има истинска опозиция срещу Путин през следващите месеци при обезглавена организация.