Джейн Харман: Китай е в задния двор на Русия

Джейн Харман, председател на Националната комисия по отбранителна стратегия

11:30 | 27 февруари 2024
Обновен: 12:44 | 27 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Човек се чуди дали тези санкции ще успеят там, където предишните не успяха: да променят поведението на Владимир Путин?

Не очаквам промяна в намеренията му. Поведението му ще се промени само ако му свършат оръжията и икономиката се срине. Така стоят нещата.

Санкциите ще имат ефект. Но нека е ясно, че Китай е задния двор на Русия. Той помага на руската икономика. Помага й да се снабди с конвенционално оръжие, което свърши в първата година на войната. Трябва, длъжни сме да осигурим това финансиране, което иска Украйна. То е нужно за вчера.

Президентът Байдън го казва, но за съжаление не става.

Чък Шумър е в Киев с четирима сенатори, но само демократи, които вече приеха закона. Това показва, че е спешно да се пратят оръжие и друго оборудване на Украйна.

Въпросът е дали тези оръжия ще имат непосредствен ефект във войната, която все повече заприличва на война на изтощение. Дори и петицията да проработи и тези 60 млрд долара бъдат одобрени, няма гаранция, че ще минат още пари в бъдеще. А ние навлизаме в третата година от войната. Колко още ще е нужна подкрепата от САЩ на Украйна?

Предполагам, че зависи дали оръжията ще бъдат изпратени сега. Ако има далекобойни оръжия и с тях разрушат руските обекти в Украйна, на Крим, това ще помогне много.

Има едно германско оръжие, което може да успее да разруши Керченския мост, който е връзката по суша между Русия и Крим.

Ако тези оръжия са ефективни, ще видим разликата.

Освен това хората в окопите свършват боеприпасите. Толкова е тъжно, че военната индустриална база на Запад не успя да ги превъоръжи.

Но смятам, че повече оръжие би имало незабавен ефект и затова е спешно да го изпратим. Да оставяме Русия да прави това още дълго време нанася огромни щети на бъдещето на САЩ.

Ще се окажем във война с Русия в Европа или другаде, ако не спрем веднага Русия.