Mondelez: Досега потребителят приема ценовата еластичност

Дирк Ван де Пют, изп. директор на Mondelez

18:14 | 26 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Имам удоволствието да ви представя Дирк Ван де Пют, главен изпълнителен директор на Mondelez International. Дирк, радвам се, че сте при нас.  През януари Mondelez каза, че ще повиши цените на някои от продуктите си. Разбира се, цената на какаото стремглаво нараства. Как са тези повишения на цените спрямо предишните? За каква величина говорим?

Ако говорим за нашия глобален обхват, за всички продукти, което включва 50% от бисквитите, тя е по-ниска, отколкото в предишни години. Но увеличението на цената на шоколада ще бъде в горния диапазон на едноцифрените числа, в някои случаи двуцифрено число.

Това е в съответствие с онова, което трябваше да направим в предишните години. За съжаление, бих искал да е по-различно. Нашите производствени разходи продължават да растат. Някои са непроменени, други намаляват. Но какаото, захарта и лешниците поскъпват доста, а те са важни за нашите продукти. За съжаление, трябва да увеличим цените отново.

И колко склонни и способни са потребителите да поемат скока на цените? Обичам Oreo, но вероятно мога да живея и без Oreo. Каква ценова мощ ви е останала?

Досега не виждаме никакъв ефект от увеличението на цените върху нашите обеми. Те са стабилни. Имахме увеличения на обема, същите, както преди инфлационния период.

Досега потребителят приема ценовата еластичност. Занапред предполагам, че могат да се справят с още едно увеличение на цената, особено ако говорим при шоколадови марки Milkа, Cadbury, Toblerone.

Толкова са близо до сърцето на потребителите, че вярвам, че ще бъдат подготвени да приемат следващото увеличение на цените. Ще бъде едно и също за всички видове шоколад. Няма да е само за нашия бранд, а за всички. Това ще помогне. Но се надяваме, че скоро инфлационният период и увеличенията на разходите ни ще спрат, и ще се върнем към по-нормална ситуация.