Защо Тайван прави собствен изкуствен интелект

Самсън Елис, Bloomberg Тайпе

11:30 | 29 януари 2024
Обновен: 12:17 | 29 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Ако питате защо е толкова важно за Тайван да има свое решение за изкуствения интелект –ако използвате китайски за големите езикови модели като ChatGPT, знаете, че тази опция не е особено добра. Най-използваната китайска програма е ботът Ernie /ърни/ на Baidu.

Но ако попитате Ernie кой спечели последните избори в Тайван, ще отговори правилно, че това е Лай Чин-те. Но ще добави в отговора си, че както и да се промени ситуацията в Тайван, винаги ще има единен Китай.

Това засили опасенията на Тайван и го накара да не разчита твърде много на подобни решения и на подобен софтуер, разработен в Китай.

Затова правителството отдели около 550 млн щатски долара за разработката на собствени инструменти за изкуствен интелект и част от тези пари ще отидат за големите езикови модели като ChatGPT. Но тайвански, за да имат доверие, че бизнесите им, банките, болниците и държавните агенции могат да използват функционалностите като тези на ChatGPT без да се тревожат от политическо влияние.

В Тайван това е голяма тревога. Китайският софтуерен гигант TikTok и други засилват влиянието си все повече на острова. И затова Тайван иска да разработи собствено решение за подобни цели.

Разработчиците смятат, че ще бъдат готови за тест до април. Напълно са наясно, че парите, отделени за този проект не стигат, за да направят конкурент на Baidu или на ChatGPT.

Но за нужните на Тайван стига и просто добър софтуер.