Apple започва да добива представа за интереса към Vision Pro, част 2

Марк Гърман, Bloomberg

18:30 | 23 януари 2024
Обновен: 22:06 | 23 януари 2024
Преводач: Петя Кушева

Както с iPhone, нали? Излиза Vision Pro, но вече чакаме Vision Sans Pro на по-късна дата. Потокът от новини за Apple тази седмица е удивителен. В контекста на Vision Pro направихме много репортажи за разработчиците или творците на съдържание, които избират да не правят специално приложение за Vision Pro. Кажете ни тези имена и какво научихте?

Един човек, който се занимава с разработката на продукта ми каза, че приложенията ще са решат успеха на този продукт. И сега някои от платформите от най-високо ниво решиха да не участват.

Ще Ви дам три имена: Netflix, YouTube и Spotify. Spotify е интересен, но можете да го използвате чрез мрежата. Това е услуга за стрийминг на музика. Никой не го интересува дали това ще бъде страхотна платформа за слушане на музика.

Но Apple позиционира това като устройство за гледане на видео и филми. И липсата на приложенията на YouTube или Netflix представлява истински недостатък.

Със сигурност имат Maх, Disney+,  Peacock, ESPN, NBA и всички останали канали. Но ако не сте включили двете най-големи стрийминг услуги в света YouTube и Netflix, това е истински пропуск и е потенциален проблем за Apple.

Имам някои теории защо не участват. И двете заемат подход на изчакване. Netflix може би не искат да подкрепят съперник в стрийминга, който има Apple TV+. Но в един момент хората може да кажат на YouTube и Netflix, че не искат да ползват техните услуги вече, ако не са на Apple Vision Pro и те ще трябва да се качат там. Но мисля, че това ще отнеме време.

Те може да са готови да загубят хиляда потребители, но ако десетки хиляди започнат да се отказват от абонамента, ще трябва да променят нещо. Но ще отнеме месеци, ако не и повече.