Рене Хаас за плановете на Arm, част 3

Рене Хаас, главен изпълнителен директор на Arm Holdings

22:30 | 15 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Какъв микс от приходи ще ви трябва, за да обявите успеха на тази диверсификация?

Ще обявя част от успеха ни сега. Имахме над 60% приходи от смартфони, може би дори по-високи преди тази промяна. Смартфоните са много голям пазар за нас, но сега те представляват около 40% от приходите и са в спад. Най-големият ни ръст по отношение на приходите идва от този нов пазар, за който споменах – облачния и автомобилния.

Кой от тях е най-интересен аз вас – облак, автомобилна индустрия? Кой има най-големи перспективи за приходи за бизнеса?

Облачният център за данни е потенциално по-интересен от гледна точка на това, че ще се внедри изкуствения интелект. Говорихме за значителния ръст на облака за Arm, но сега виждаме че с промяната към изкуствения интелект и продукта като Grace Hopper, отново Nvidia взема техния графичен процесор и нашия централен процесор и създава най-добрия в света супер чип за изкуствен интелект.

Това не беше на картата през 2017 г., когато започнахме. Тогава не мислехме за пазара на изкуствен интелект. Така че за нас облакът може да бъде страхотна възможност, според мен.

Към какъв пазарен дял от облака ще се стремите в следващите години?  Имате ли предвид цифра, Рене?

Сега сме на двуцифрено число. А когато достигнеш двуцифрено число в нашата сфера значи си част от партито. Можем ли да стигнем до повече от 50% с времето? Мисля, че можем.