Нови градове за затоплящия се климат, част 3

23:00 | 11 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Централата на Siemens Energy в Близкия изток се намира в Масдар Сити и се смята за енергийно ефективна сграда. Данните показват, че потреблението на вода и ток са с 40% по-ефективни в сравнение с други подобни офис сгради в ОАЕ.

"Работим с за намаляване на потреблението на енергия на различни университетски кампуси. Това пряко е свързано с икономии на средства. Около 200 хиляди дирхама. Тези пари могат да спестят за година като използват нашата технология", казва Хелмут фон Щруве, директор Siemens Близък изток.

Виждате как изглежда вече готовия Масдар Сити. Това са градини и много приятни улици, по които хората могат да се разходят привечер.

Усещаме бриза, не е толкова горещо. Но това е съвсем малка част от града. Ако направим само няколко крачки встрани, ще видите как изглежда останалото. Гола земя, площи, които тепърва ще се застрояват. Строителството тепърва започва или още няма нищо.

Това показва, че намерението да бъде построен цял град от нулата не е лесно изпълнимо.

От самото начало имаше много скептицизъм около проекта за Масдар Сити. Първо, защото зад него застанаха най-въглеродно интензивните страни и компании. Когато бе обявен, мнозина решиха, че това е грийнуошинг, фалшива екология и опит на големите производители на петрол и газ да очистят имиджа си и да се направят на зелени и устойчиви.

"Навремето, когато обявихме за пръв път визията си, не знаехме изобщо как ще я постигнем", казва Крис Ван, директор Проектиране, Масдар Сити, Абу Даби, ОАЕ.

Строителството на град от нулата може да наруши много концепции на устойчивостта, каза Ван. Но добави, че проекта винаги е бил напълно прозрачен относно целите си. Това също е устойчивост. Както и баланса между социалните и икономическите нужди.

15г след началото на проекта, Масдар Сити още не е завършен, не е постигнал целите си, но все пак има успех в едно. Това е най-зеления и устойчив проект, част от задължителните приоритети на Масдар Сити и неговите постижения се използват на други места в Абу Даби и в ОАЕ.

Все още проектът остава проект. Но всеки е съгласен, че строителната индустрия и хората, които купуват апартаменти и къщи в тази част на света започват да променят изискванията си. Искат по-чисти сгради, по устойчиви. Искат да поемат своята роля в борбата с промените в климата.

Предстои да видим дали тази тенденция в предпочитанията на потребителите и в строителните стандарти ще се запази и извън Масдар.