Бил Гейтс за необходимата енергийна промяна, част 1

Бил Гейтс, основател на Microsoft

15:30 | 5 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Каква е ролята на изкопаемите горива занапред? 

Трябва да конкурираме изкопаемите горива. За да го направим правилно, те не трябва да бъдат субсидирани. И с течение на времето трябва да се въведе въглероден данък така, че електрическата кола или самолетът на водород, без да отделят въглерод, да могат да бъдат въведени масово.  

Компаниите-производители знаят как да го направят. Ако искате да спрете въглерода или ядрени отпадъци или друго, те знаят как.

Могат да правят биогорива. Някои от тези компании могат да използват капитала и опита си за това. Не мога да кажа: по-добре да ги няма.

Все още няма държава, която да каже, че има нулеви емисии.

Хората искат да ходят с кола на работа. Всъщност имаше излишък на предлагането, и Русия прекъсна доставките, светът донякъде се радваше, че имаше горива.

Петролът и природният газ трябва да бъдат изпреварени от конкуренцията и тези компании тук трябва да се присъединят към усилията ни.

Знам, че разработвате много технологии и много иновации, но има ли едно нещо, което Ви вълнува най-много през последните пет години или за в бъдеще? Говорим за ядрено гориво. Говорим много за наистина големи и интересни неща. Вие от какво се интересувате?

Е, обичам всичките си деца и имам сто компании. Никога не съм знаел, че ще имаме нов начин за производство на стомана, цимент или говеждо месо.

Честно е да се каже, че ще е добре, ако намерим начин да правим безопасно ядрено делене или синтез, ако бъде широко приет и много икономичен, защото не е зависим от атмосферните условия и би бил голямо допълнение към голямото количество слънчева и вятърна енергия, които включваме в електрическата си система.

Така че пристрастен съм. Голям инвеститор съм и в двете, в ядреното делене и в синтеза. Надявам се, че ще ги устоим навреме. Не можем да разчитаме обаче, защото синтезът е твърде скъп и все още не съществува.