ОИСР открива задълбочаване на забавянето в развитите икономики, част 2

Клер Ломбардели, главени икономист на ОИСР

12:54 | 1 декември 2023
Преводач: Мария Попова

Вие не очаквате Фед да започне да понижава лихвите преди втората половина на 2024, което противоречи на разрастващия се консенсус сред инвеститорите, че това ще стане през първата половина на годината. Според вас, защо това ще отнеме толкова дълго време? Дали икономиката ще е по-силна от очакваното или Фед активно ще забавя играта с намаляването на лихвите?

Видяхме, че икономиката на САЩ е по-силно отколкото се смяташе преди и на това се дължи донякъде случващото се.

Силни са и американските потребители и затова очакваме да е нужно малко повече време да се понижи, да покаже трайна тенденция към понижение и да достигне целта.

Ето защо прогнозираме, че ще е необходим по-продължителен период на затегната политика. Паричната политика ще трябва да остане рестриктивна още известно време.

Вие смятате, че ЕЦБ няма да започне да разхлабва политиката си преди началото на 2025, въпреки че инфлацията значително се понижава – очакваме данните за Германия, а тези от Испания излязоха и са по-ниски от очакваните. Какво ви кара да мислите, че ЕЦБ ще успее да удържи до началото на следващата година предвид факта, че се говори за стагфлация, забавяне на растежа и рецесия в региона?

Виждаме отслабването на растежа в ЕС и понижихме прогнозите си в това отношение.

Очакваме инфлацията да се понижи, но да се понижи по-бавно, когато говорим за базисната и общата инфлация. И тук трябва да видим трайно понижаваща се инфлация, която се приближава до целта.

Затова и очакваме продължителен период на рестриктивна парична политика докато инфлацията бъде изтласкана от системата. Вече видяхме рекордни темпове на инфлация като реакция на шока преживян от икономиките, така че ще е нужно повече време за постигане на целта.