Германия се отказва от лимита на дълга

Зоуи Шнивайс, Bloomberg

11:30 | 24 ноември 2023
Обновен: 12:55 | 24 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Финансовият министър на Германия е фискален ястреб. През 2023г той каза, че се връщаме към лимита на дълга. Всичко щеше да е чудесно, ако не стана ясно, че начинът, по който Германия харчи тези пари не беше извън бюджета.

Както знаете, Конституционния съд от миналата седмица обяви, че това не е ок. Че така не може да стане. Противоречи на Конституцията.

През 2023г тези пари са вече похарчени и вече сме края на ноември. Няма как в момента парите да бъдат върнати. Затова просто трябваше да отменят закона за спиране на дълговете.

Значи са имали някакви пари, останали от пандемията, пари от дълг, които биха могли да използват. Сега не могат заради решението на Конституционния съд от Карлсруе. Той каза, че парите не могат да се пипат и трябва да се търси нов дълг, поради което искат да се отърват от закона. Това е ясно. Какво става догодина?

Това е големия въпрос. За 2023г е вече много късно. За догодина още не са решили. Има много възможности.

Първо, допълнителните средства, могат да се дадат на Конституционния съд, както направиха с военните разходи. За това обаче им трябват две трети мнозинство в парламента. Т.е. гласовете на консерваторите. Това именно са двете партии, CSU, CDU, които се обърнаха към Конституционния съд с протест.

Докато двете партии искат да го направят за военните разходи, не съм сигурна, че за нещо, свързано с климата биха го направили отново. И да се обърнат срещу собствените си политики.

Другата възможност е правителството силно на ореже разходите. Тристранната коалиция, социалдемократите и зелените едва ли ще го направят.

Третата възможност е Законът за спиране на дълговете да бъде замразен и за 2024г.

И тогава имаме проблем. Защото Кристиан Линднер е фискален ястреб. Законът за спиране на дълга е едно от нещата, които обеща на избирателите си и вероятно няма да отстъпи.

Така че Германия е в хаос.