Колко точно е богата Тейлър Суифт, част 1

Алекс Уеб, Bloomberg

10:00 | 4 ноември 2023
Преводач: Петя Кушева

Официално е. Тейлър Суифт е милиардер.

Нейното турне Eras Tour е купон, който носи стотици милиони долари.

Това е мултинационален конгломерат с най-отдадената на света клиентска база и ултра-харизматичен изпълнителен директор.

"Никога досега не сме виждали изпълнител да пусне в продажба няколко концерта на стадион в един и същ град и всички да се разпродадат", казва Денис Арфа, основател на Artist Group International.

Но колко пари са отишли в джоба на този изпълнителен директор? Изчислихме, за да получим най-категоричната сметка от богатството на Тейлър Суифт. И ето я.

Bloomberg има екип, който следи колко притежават най-богатите хора. Базира се на внимателно изчисление и анализ на всички техни доходи и активи.

"Тейлър стана милиардер не само защото хората харесват нейните песни, но заради много умните бизнес решения, които е взела през годините", казва Клеър Балънтайн от Bloomberg.

Тейлър Суифт е феномен, но едва ли е първият милиардер в музикалната индустрия. Такъв е потомъкът на звукозаписната компания Дейвид Гефен, също и Джей Зи, Риана, покойният Джими Бъфет и много други. Докато онези милиардери използват славата си като основа за други бизнес начинания, Суифт направи своето състояние почти изключително от музиката си.

"Тя наистина се обяви открито в подкрепа на контрола над собствената си музика и притежаването на музиката си като артист", казва Девън Пендълтън от Bloomberg.

И така, откъде точно идва нейното богатство? Да започнем със стрийминга. Възходът на Spotify, Apple Music и други позволи възраждането на звукозаписната индустрия.

"Изчисляваме, че нейният общ доход от стрийминг е 175 милиона", казва Клеър Балънтайн..

Явно не е очаквана цифра, но тя се дължи на начина, по който се разпределят възнагражденията от правата.

Обикновено артистите не притежават оригинала на своята музика, но получават възнаграждения от правата върху него.

Собствениците на оригинала обикновено запазват 4/5 от авторските права, докато носителите на авторските права, композитори, текстописци, запазвт останалото.

Наскоро Тейлър взе много умно бизнес решение: да презапише албумите си и след това да стане собственик на оригиналите на тези записи.

С този презапис тя успя да си върне контрола над своята музика. Да си върне собствеността, но и да намали стойността на оригиналите на първите шест албума, които първоначално бяха издадени.