Ед Морс очаква дългосрочни последици за петрола

Ед Морс, глобален ръководител на Суровини, Citigroup

15:30 | 11 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Следим събитията и техния развой през призмата на петрола. Как мислите, реално ли ще бъдат засегнати пазарите на петрол от войната Хамас-Израел?

Последствията ще бъдат косвени. По всяка вероятност ще има дългосрочни последици. Със сигурност бъде засегната и голямата сделка между Израел, САЩ и Саудитска Арабия, която има множество аспекти. Признаването на Израел е едно от тях. Според The Wall Street Journal може да помогне за ограничаване на саудитския ангажимент за намаляване на производството, за да направи цените по-ниски за потребителите. Много неща и по ядрените въпроси.

Възможно саудитците да решат да не намалят производството. Има риск от по-строги санкции срещу Иран. Дори Хамас вече призна, че Иран е бил мотиваторът за атаките.

Така че е малко вероятно да видим по-нататъшно разхлабване на санкциите върху Иран. Подозирам, че САЩ ще направи по-трудно за тях да изнасят повече.

Вероятно САЩ ще оказва натиск върху компанията, за която току-що говорихте за газа, като работи с Венецуела за увеличаване на производството с няколко стотин хиляди барела на ден.

Ще има голям натиск за ускоряване на собственото производство на Ирак, Либия, Нигерия и Венецуела.

Предвид фрагментираното производство сега, трябва ли да бъде придавана такава висока стойност на геополитическия риск в Близкия изток? Ед, какво според вас е това число понастоящем? Днес трябва да е повече, отколкото беше в петък.

Е, така е. Виждаме скок без нищо друго да се случва, освен събитията около Хамас и Израел. Цените се повишиха с около четири процента и половина. Това не е голям скок в света, в който живеем. Бихме очаквали скок между 5 и 10%, а това е скок от по-малко от 5%. Дори ако погледнем назад няколко седмици, цените са спаднали много повече отколкото напоследък се се увеличили. Да, това беше моментно, не е реакцията, която бих очаквал след голямо събитие.

Ед, до този момент обаче има двуцифрено увеличение на цените на природния газ, особено в Европа. Дали тук истинската тема е за газа и по-малко за петрола, особено предвид какво се случва в Украйна?

Е, има няколко новини около газа. Със сигурност израелците спират производството си на газ до голяма степен поради избухването на конфликта.

В същото време се подновяват LNG стачките в Австралия. Има глобални последствия за природния газ, което личи по цените.

Но нивата на природния газ в хранилищата по света са много високи. Очаква се зимата да е мека.

Има два момента относно заглавията. Много от запасите в танкерите за втечнения природен газ сега влизат като допълнително когато започне зимния сезон. Малко преждевременно е да кажа, че се случва нещо значително при газа или петрола в момента.