Astris Advisory за Softbank, част 2

Кърк Будри, анализатор за Япония, Astris Advisory

14:00 | 4 октомври 2023
Обновен: 13:00 | 5 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Колко е важно за Масайоши да използва инерцията от Arm и вълната около изкуствения интелект при трудностите в последните години за Softbank и Vision Fund?

Правилно. Ние сме в преход. Vision Fund доста спадна.

Относно публичния портфейл смятаме, че доста е стабилизиран. А частните оценки, които ползват също са добри на този етап.

В бъдеще очакваме Vision Fund да започне да се подобрява.

Биха могли отново да започнат да инвестират. Това е целта им като инвестиционна компания, да накарат парите да работят, а те ги имат.

Рискът е в това, че са твърде агресивни. Опитват се да наваксат при изкуствения интелект. Означава, че може би инвестират срещу залозите.

Но като цяло бихме искали да ускорят инвестиционната програма, подкрепена отчасти от Vision Fund, който да започне да се възстановява.

Знаем, че Масайоши ще продължи да говори за изкуствения интелект. Инвеститорите стават нетърпеливи. Но ще станат ли и по-взискателни към това, което компаниите, техните директори и основатели казват за изкуствения интелект? И как това в краткосрочен план би могло да се превърне в реална стойност?

В случая на Softbank инвеститорите по-скоро избягват риска повече отпреди. Можем да го измерим по дискаунта на цената на акцията в публичната оценка. Той е около 42%. Инвеститорите поемат голям риск с цената на Softbank.

Ако погледнем голямата картина, има си предизвикателство. Ако не сте Nvidia или Arm, а дори за Arm е трудно да обясни как генеративният изкуствен интелект ще повиши бързо оценката.

В дългосрочен план едва ли някой се съмнява в потенциала му едновременно да увеличава приходите и да намалява разходите.

Но средата е нестабилна в момента.

Като говорим за волатилна среда, кои са някои от усложненията от политиката на Фед на по-високи лихви за по-дълго време, ако доходността продължава да расте, а японската йена е на историческо дъно?

В случая на Softbank, разбира се, че има последици. Те са компания с висок левъридж. Имат голям дълг. Голяма част от него е в долари и те са засегнати от ситуацията. Това не е много добре за баланса им, както би се очаквало.

Но за щастие, голяма част от дълга е изплатен, те успяват да държат фронта. Плащанията, които правят съответстват на дълга в долари.

В най-добрия случай, както и всички останали на пазара, бихме очаквали стабилизиране на лихвените условия. Бихме искали да направят и повече дилевъридж.