Хеджфондовете се затрудняват с настройките на изкуствения интелект

Джустина Лий, Bloomberg

18:49 | 3 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Удивителен е напредъкът на технологиите с изкуствен интелект в някои индустрии, но какво превят те за Уолстрийт? Дали за Уолстрийт е по-лесно или по-трудно да се възползва от тях?

Уолстрийт отдавна използва наличните технологични хитрости за увеличаване на продуктивността.

Хеджфондовете, си които разговарях в началото на годината използват Chat GPT за обобщаване на проучвания, писане на код, но във финансите Светият Граал е машинното обучение, така че да се предсказва пазара и въз основа на това да се решава как да се търгува.

Но мнозина откриват, че това е много по-трудно отколкото да научиш Chat GPT да пише като Шекспир.

Ако е по-трудно да се приложи изкуствения интелект към финансите, накъде трябва да се върви? Дали трябва да се работи повече по алгоритмите?

Много хеджфондове казват, че все още се опитват да намерят отговора на тази гатанка и отбелязват добър напредък.

Те са разбрали, че трябват фини настройки за много от методите, идващи от Силициевата долина спрямо финансовите данни, които съдържат повече шум и бързо преминават от един режим в друг.

А и реално не разполагате с толкова данни колкото снимки на котета и кучета, например, защото не можете да генерирате нови дневни данни на търговия.

Много хеджфондове се опитват да работят в тези граници и да разберат как могат да адаптират техниките към това, което правят.

Дали ще е възможно в някакъв момент да избира акции вместо мен? По-лесно ли е да се разглеждат отчети отколкото да се говори за пазара на облигации?

Възможно е да избере акции вместо вас като се влага по-малко човешки труд. Засега, постигнатото от много хеджфондове, разчитащи на изкуствен интелект не е впечатляващо, но е приблизително същото като постигнатото от хеджфондове само с хора.

Някои инвеститори смятат, че това е достатъчно. Мнозина намират инструментите с изкуствен интелект за много полезни. Например, напоследък всички обичат да използват „обработка на естествени езици“, за да четат туитове и новини и да ги превръщат в сигнали за търговия без да се налага да прочетат и една дума.