Сунак отложи забраната за продажба на коли с ДВГ

Риши Сунак, министър-председател на Великобритания

13:30 | 21 септември 2023
Обновен: 16:28 | 21 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

За да имаме повече време да се подготвим, днес обявявам, че ще облекчим прехода към електромобили.

Все още ще можете да купувате коли на бензин и дизел до 2035г., дори и след това тези коли ще могат да се купуват и продават втора ръка.

Съгласуваме подхода си със страни като Германия, Франция, Испания, Италия, Австралия, Канада, Швеция и с американските щати Калифорния, Ню Йорк и Масачузетс. И все още изпреварваме останалата част от Америка и останалите страни като Нова Зеландия.

За да постигнем нетната нула ни трябва справедлив и по-добър подход, за да декарбонизираме отоплението на жилищата си.

Напредваме силно в технологиите за тази цел като топлинните помпи. Но ни е нужен баланс между тласкането на бизнеса към иновации, така че топлинните помпи да станат дори още по-евтини, по-ефективни и по-привлекателни.

Но без да увеличават разходите на семействата в момент, когато технологията все още се чака да се появи и няма да проработи в домовете на всички.

Има семейства в къщи в Дарлингтън, на които авансовите разходите ще са около 10 хиляди паунда. Дори и най-големите поддръжници на нетната нула трябва да признаят, че подкрепата за нашето решение е да принудим хората да платят тези пари ще се провали и просто няма да успее.