Кения насочва усилията към събираемост на данъците

Мусалия Мудавади, първи секретар на кабинета на Кения

16:00 | 20 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да поговорим за перспективите за растеж пред Кения. Когато се замислим къде да инвестираме в Африка, първо се сещаме за Нигерия заради броя на населението. Но Кения сякаш е аутсейдерът, който привлече значителни преки чуждестранни инвестиции. Как ще се разраснат те?

Едно от неща, с които се гордеем е категоричното отстояване на демократичните принципи, които издържаха нееднократните изпитания на изборите.

Имаме работеща съдебна система, а последните избори преди година бяха наблюдавани от много чуждестранни организации, от организации от Великобритания и други ключови агенции в тази област и бяха определени като едни от най-прозрачните и демократични изборни процеси на континента. Това е огромно предимство.

Освен това ние предприемаме мащабни и последователни стъпки за постигане на стабилна икономическа политика.

Излизаме от много труден период с високи нива на дълга и те остават високи, но ние работим за това да поддържаме фискална дисциплина и така да гарантираме, че няма да поемаме дълг след дълг.

Относно икономическата политика. Извън идеята за повишаване на данъците и политиката по националния дълг, защо те се осъществяват сега, в момент, когато кенийското правителство има и други възможности. Например, приватизирането на държавни предприятия, за да се генерира растежа на компаниите. Кажете ни нещо повече за плановете на правителството?

В този случай, фискалната консолидация означава да се издържаме с толкова, с колкото разполагаме.

Програмата за приватизация ще се осъществява успоредно. Но трябва да призная, че разширяването на частния сектор чрез приватизация отнема доста време. Затова тя трябва да се провежда успоредно с останалите мерки.

Ясно е, че не разполагаме с фискалните възможности, които се очаква да имаме. Следователно, ние ще трябва да наберем повечето приходи локално.

Част от това включва не само повишаване на лихвите и данъците  някои сфери, но и мерки за намаляване на разхищенията на събираните данъци.