Инвеститорите изтръпнаха при забраната на айфоните за държавни служители в Китай

Марк Гърман, Bloomberg

17:15 | 7 септември 2023
Обновен: 17:51 | 7 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Докато чакаме Apple да представи новите си продукти, се оказа, че влезе в забранения списък на Китай. Какво научихме по темата?

Ситуацията е много интересна. Преди около година и половина бе обявена забраната да се използват чуждестранни устройства, произведени в САЩ на работното място от служители в китайското правителство.

Те искаха да го въведат до 2г. Повтарям, че го обявиха преди година и половина.

За мен не е изненада, че въвеждат вече забраната за айфони и други чуждестранни устройства. Тук влизат и продуктите на Sаmsung, произведени в Южна Корея.

Вероятно китайското правителство иска да използва своите продукти – Xiaomi, Huawei или OPPO.

За мен объркването идва от изненадата от тази забрана. Но тя е твърда и показва колко е важна китайската икономика за продажбите на Apple преди да покаже новите продукти.

Обяснявам си защо инвеститорите се сгърчиха при тази новина.

Имаме ли представа какво може да предизвика като цифри? Колко китайски държавни служители използват айфони на работа?

Едва ли са много. Не вярвам тревогата на инвеститорите по въпроса да е заради пропуснати продажби на китайски държавни служители.

Мисля, че хората се притесняват да започне ефекта на доминото. Първо правителството не иска служителите да използват устройствата. Дали по-късно няма да се пренесе и към другите китайски потребители? Дали ще могат да купуват устройствата на Apple? Дали няма да има ограничения? Дали правителството в Китай няма да започне да ограничава възможностите на Apple да продава, да предлага услуги, магазини и поддръжка.

Потенциално може да се предизвика ефект на доминото. Инвеститорите се страхуват повече от него, а е не от загубата на продажби на китайски държавни служители.