Какво е значението на изкуствения интелект

13:00 | 7 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Брайън Мойнихан, директор на BofA:  Имаме едно нещо наречено Ерика, което е виртуален изкуствен интелект, виртуален асистент, обработка на естествен език, предсказваща технология, с която работим от пет години.

Джейми Даймънд, директор на JPMorgan: ИИ е реален. Това не е крипто. Това е технология, която е зашеметяваща.

 

Пионерът на изкуствения интелект Самюел Олтман каза пред Конгреса:

Самюел Олтман, директор на OpenAI: Смятаме, че това е събитие от ранга на печатната преса. Трябва да работим заедно, за да стане.

Но сега има и такива, които предупреждават за някои от недостатъците. Ветерани на технологиите като Карли Фиорина се съгласяват със Самуел Алтман, че трябва да има регулиране.

Карли Фиорина, бивш  директор на HP: Големите технологии трябва да кажат, „Самите ние не го управляваме и самите ние не можем да упражняваме контрол върху това“.

 

А група лидери в индустрията на изкуствения интелект тази седмица написа отворено писмо, в което предупреждава, че това, което те създават, може да доведе до риск от изчезване.

За възможните пречки пред общия изкуствен интелект, както и за свързаните с тях рискове ще ни запознае сега Сам Палмисано. Той е председател на Центъра за глобално предприемачество. Но, разбира се, в продължение на много години беше председател и директор на IBM. И така, Сам, добре дошъл отново в Уолстрийт.  Наистина се радваме. Нека да започнем, първо с точно колко голям може да бъде генеративния ИИ. Видяхме Nvidia тази седмица, че наистина се взриви позицията на пазарната й капитализация. Прекалено ли е раздута? Как мислите? Толкова ли е голямо, колкото казват хората?

Сам Палмисано, председател на Центъра за глобално предприемачество, бивш директор на IBM: Дейвид, благодаря за поканата. Не, мисля, че е толкова голямо. Това е трансформираща технология, но в ранен етап. Искам да кажа, че винаги правя аналогия с интернет, защото ако се замислите, когато започна да обменя технически документи по целия свят през 70-те години на миналия век, това, в което се е превърнал днес, 50 години по-късно, много неща са се случили в областта на иновациите - развитие, регулиране и насоки и т.н. Всичко това трябва да се случи и с общия изкуствен интелект или големите езикови модели. Но трябва трансформация, както браузърът за интернет го направи удобен за хората, за да могат да търсят информация или да търсят, това ще направи същото при ИИ за хората, като използват естествен език, за да се свържат с него и да получат отговори, които много приличат на отговорите на човешките същества.