Разводът между Adidas и Yeezy

Ким Басин, Bloomberg

21:00 | 2 юни 2023
Обновен: 22:27 | 2 юни 2023
Преводач: Мария Попова

Милиони чифтове обувки си стоят в чистилището за спортни обувки в складове по целия свят. Те са собственост на Adidas – втората най-голяма компания за спортни стоки в света – и носят марката Yeezy.

Общата стойност на тези захвърлени маратонки е 1,3 милиарда долара. През последните няколко години, една от най-големите германски компании стана зависима от марката Yeezy, за да постигне финансовите си цели. Така беше до октомври, когато Йее се впусна в серия от антисемитски изказвания и Adidas решиха да прекратят договора с Yeezy за няколко милиарда. При прекратяването на тяхното партньорство тези обувки съставляваха 8% от общите приходи на Adidas и 40% от общите печалби. Такива са оценките на Morgan Stanley.

Още по-лошото беше, че сривът на сделката разкри още по-дълбоки проблеми за Adidas, които бяха останали скрити заради успеха на Yeezy. Приходите от някои други проекти бяха катастрофални и продуктите сякаш излязоха извън контрол след като Adidas наводни пазара с всичко, което изглеждаше обещаващо. Като тенис обувките Стан Смит, баскетболните обувки Superstar, а сътрудничество със звезди като Бионсе, което  трябваше да бъде невероятен удар, се оказа провал.

Adidas вече има нов директор след като примами Бьорн Гулден от най-стария си съперник Puma. Само няколко седмици по-късно, той публикува една от най-нерадостните прогнози в историята на компанията.

В отсъствието на Yeezy и при растящите проблеми на жизнено важния китайски пазар, днес Adidas очаква да загуби над 700 милиона долара през тази година. Adidas се подготвя за живот след развода с Yeezy и се завръща към старите стилове, за да възстанови реномето си на „готина“ марка. Търси се по-бърза идентификация и осребряване на новите тенденции. Възроди се интереса към серията Samba. Ниско изрязаните обувки се носят от звезди като Бела Хадид и Кайли Дженър. И компанията увеличи производството, за да се възползва. Но в продуктовата ѝ линия все още стои дупката от Yeezy.

На 19 май Adidas обяви, че ще започне да продава стоките с марка Yeezy като значителна част от постъпленията ще бъдат дарени на благотворителни организации, които се борят с дискриминацията и речта на омразата.