САЩ възприемат европейската фразеология намаляване на риска, част 2

Ейми Селико, принципал и директор на Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай в Albright Stonebridge Group

21:00 | 1 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Ейми, виждате ли решението на Пекин да забрани на Micron да доставя ключова инфраструктура като начало на Пекин да отвърне на удара? Докъде ще стигнат китайците, но без да навредят на себе си по някакъв начин?

Да, Ивон, това е ключовият момент. Китайското правителство иска да вземе ответни действия, иска да отговори на САЩ, когато те ограничават достъпа на Китай до американски технологии като направи същото, но не по начин, който ще подкопае китайската икономика. Към днешна дата ответните мерки, които Китай е предприел по отношение на редица стъпки не са имали за цел да разпалят отношенията, а са предназначени да няма щети на китайската икономика от всякакъв вид разделяне.

И така, случаят с Micron не e незначителен. Въпреки това той беше очакван отговор от страна на Пекин, тъй като Пекин може да посочи Micron като една от американските компании, които са подкрепили увеличаването на експортния контрол срещу техните китайски конкуренти на китайския пазар. Така че това беше сравнително сдържано от Пекин, макар че от страна на американското правителството, разбира се, няма да се приветства.

Е, наистина и езикът на Вашингтон беше  доста войнствен по отношение на това. Не е ли това в много голяма степен лицемерие, като се има предвид това, което чухме от Вашингтон и забраната на чиповете в бъдеще?

Риш, прав сте. Някои казаха, че икономическата принуда е инструмент, който е бил използван от много правителства в близкото минало. Разбира се, министър Реймондо трябваше да критикува действията на Китай срещу Micron.

Логично е за мен. Но също така е логично, че други ще кажат, че САЩ прави нещо много подобно в ограничаване на американския износ за Китай. И в двата случая, в името на националната сигурност. И така, в прерогативите както на Пекин, така и на Вашингтон е да предприемат тези стъпки, дори ако те възпрепятстват търговските потоци.