Майкъл Фероли от JPMorgan не е изненадан от протоколите на Фед

Майкъл Фероли, JPMorgan

17:00 | 13 април 2023
Обновен: 17:50 | 13 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Току-що получихме тези протоколи. Какво е първото ви впечатление? Нещо изненада ли ви?
 

Още на пресконференцията председателят Пауъл ни каза, че има силна подкрепа евентуално за пауза в повишенията. Това бе очаквано заради неговото ясно изказване.

Интересно е, че екипът сега прогнозира евентуално рецесия в края на 2023г.

Те се колебаят по въпроса очаква ли се рецесия или не. В края на миналата година казаха, че може би в началото на тази ще има нещо такова. Така че сега този песимизъм се повтаря.     

На първо четене изглежда има някаква връзка между очакванията за рецесия и проблемите в банковия сектор.

Да и това е вероятно мотива за евентуална пауза.

Но това бе част от въпроса дали да запазят курса или банковите проблеми ще застрашат ценовата стабилност. Битката, която водят. Сигурно на следващото заседание този дебат ще бъде още по-силен?

Така мисля. От друга страна преди мартенската среща вероятно е имало малко повече сигурност – по-скоро яснота – за ситуацията в банковия сектор. Депозитите са се стабилизираха донякъде. Паниката определено отмина.

Бих казал, че спрямо мартенското заседание, икономическите данни, които все още имат значение, вероятно са били доста добри. Определено данните за заетостта.

Интересно ми е обаче при банковите проблеми и след като мнозина гледат фалитите и спасяването, поне на две бази на депозити, кога се появява твърдението, че това, което стана има съществено отражение върху икономиката? Дотам, че бихте започнали ревизия на икономическата си прогноза?

Това вече става. Не само за членовете на FOMC, но за повечето от нас. Както ни напомни министърът, мнозина са си мислели седмица-две преди заседанието за 50 базисни пункта. А след това са обсъждали повишение с между нула и 25 базисни пункта. Не 25 или 50.

Така че това вече показва какво мислят те за прогнозата.

Както каза председателят, да се преценяват тези неща в реално време е много трудно. Има голяма несигурност. Затова ще се прави преглед отново през годината.

В момента обаче корекция на прогнозата с около 25 базисни пункта изглежда точна.